utorok 1. marca 2016

Čerstvá zamestnanecká samospráva z Bosny

V júny 2015, pracovníci z továrne na výrobu pracích práškov v meste Tusla v Bosne a Hercegovine, začali skúmať možnosti ako zachrániť fabriku smerujúcu ku krachu. Najprv opravili strechu a zefektívnili výrobný proces. Nakoniec spustili produkciu ako zamestnanecká samospráva. Po niekoľkých mesiacoch tvrdej práce sa vo fabrike s názvom Dita, spustila výroba prácieho prášku Arix Tenzo.

Prvé balenie pracieho prášku sa v súčasnosti dodáva do regálov obchodného reťazca Bingo, ktorý financoval 140 ton suroviny potrebnej na výrobu celej dodávky. Neskôr začne byť prášok dodávaný na regále ďalších obchodných centier.

"Manažovali sme opravu výrobnej linky, 70% suroviny je importovaných a Spoločnosť Bingo taktiež dodala suroviny pre ďalšie tekuté produkty" vysvetľuje prezident odborov vo fabrike Dita, Mehmedovic Dzevad.

Arix Tenzo, ktorý sa vracia na trh, je vyrábaný z 18-tich surovín vysokej kvality. Export pre fabriku bol takisto dojednaný, na začiatok pôjde 25 ton na odbyt do Kosova. Pracovníci budú mať čo robiť. Šesť nových expertov začalo pracovať pre fabriku Dita a budú potrebovať aj ďalších robotníkov,

Tatjana Paunoski, zamestnankyňa firmy Bingo pre vzťahy s verejnosťou pripomína, že ich firma pomohla fabrike Dita zakúpením 138 ton surovín pre výrobu pracieho prášku a vyjadrila spokojnosť, že práškok Arix Tenzo bude prítomný v mnohých domácnostiach.

Tento príbeh zamestnaneckej samosprávy je ešte dosť čerstvý a zatiaľ je dostupných len toľko údajov. V budúcnosti sa pokúsime priniesť nové aktuality.

Zdroj: http://www.workerscontrol.net/geographical/solemnly-tuzla-dita-started-producing-powder-detergent-arix-tenzo

Žiadne komentáre: