nedeľa 15. mája 2016

Výzva pre generácie žijúcich, ktorí pracovali a zažili ekonomický systém socializmu a pracujú a zažívajú kapitalizmus

Môže byť pre nás, pre generáciu ekonomicky aktívnych ľudí, ktorí zažili ešte socializmus, a to socialistickú ekonomiku rozvinutú v Československu a v bloku krajín Rady vzájomnej a hospodárskej pomoci do roku1990, prežili spoločenskú, politickú i ekonomickú transformáciu od centrálne plánovanej na trhovú ekonomiku a vlastne reštauráciu kapitalizmu a ktorí sme boli pracovne činní vtedy i dnes v globálnej ekonomike v európskom priestore za víťazného ťaženia i súčasného pádu neoliberálnych hospodárskych politík, ešte niečo významnejšie, ako prijať výzvu a pri ekonomickom modelovaní ekonomickej demokracie dokázať, že svet môže smerovať zároveň k sociálnemu i ekonomickému pokroku? Nie je to zároveň šanca aj na základe prežitých jedinečných skúseností so socializmom 20. storočia i kapitalizmom 21.storočiav ytvárať ekonomický model ekonomickej demokracie, ktorý bude funkčný a použiteľný „hneď“?

Pretože svet sa komplikuje a ekonomické teórie už nemôže formulovať žiadny mysliteľ osamelo bez pomoci mysliteľov z ostatných vedných a spoločenských odborov, na výzvu podieľať sa na ekonomickom modelovaní ekonomickej demokracie by mali okrem ľavicových ekonómov zareagovať predovšetkým filozofi, sociológovia, psychológovia, myslitelia v humánnych i prírodovedných vedách (historici, ekológovia, odborníci z prírodovedných vied) a samozrejme právnici a ekonómovia, avšak nielen tí z nich, ktorí vysvetľujú vlastnícke práva a tí, ktorí rozumejú matematickému modelovaniu a fiškálnym analýzam, ale aj a predovšetkým národohospodári a tí, ktorí sa pohybujú v reálnom svete riadenia organizácií a ľudí vo svete manažmentu výrobných podnikov i verejnej správy.

Je tu občianske združenie Centrum pre rozvoj ekonomickej demokracie a my chceme dokumentovať a porovnávať. Sú tu relácie pre internetové rádio Slobodný vysielač Banská Bystrica.

Pomôžte nám.

Ing.Peter Zajac-Vanka, 1955

Žiadne komentáre: