nedeľa 3. januára 2016

Ku knihe COOPINDUSTRIA - podnik fungujúci na princípe zamestnaneckej samosprávy


Autor Ing.Peter Zajac-Vanka, vydavateľstvo IRIS-Knihy.sk, ISBN 978-80-8153-046-3,
vyšlo 23.novembra 2015 ako "klubové vydanie" v počte 200 ks,188 strán, tvrdé dosky;
Distribuuje IRIS a čiastočne www.slobodnyvysielac.sk,  tj. v OZ Slobodný vysielač B.Bystrica v časti "Obchod"

Autor:
Knihu som napísal ako prípadovú štúdiu z oblasti manažérskych štúdií, kde je dejová dramatizácia v priamej reči (komunikácia zmestnancov, komunikácia vedenia fabriky) a postupne popis vývoja situácie skrachovanej výrobnej fabriky, ktorú chcú vlastníci priviesť do krachu a prepustiť zamestnancov, pričom sa zamestnanci postavia proti tomuto rozhodnutiu majiteľov a podniknú kroky na jej získanie do kolektívneho vlaatníctva ako zamestnaneckej samosprávy- a popisujem úspešný ročný vývoj fabriky už v novom postavení družstva - podniku v zamestnaneckej samospráve na Slovensku.
Ďalej je tu línia manuálu, teda praktických postupov a popisov čo treba robiť pre vytvorenie takej organizácie na princípe zamestnaneckej samosprávy, ako ju riadiť a aké sú postupy v organizácii práce, v ekonomike a finančnom riadení fabriky a aké úskalia očakávajú podnik fungujúci na princípe zamestnaneckej samosprávy na Slovensku pri jeho rozvinutí.
Sú tu postupy odporúčané a bežne používané manažérskymi mysliteľmi ako Peter F.Drucker ( zisk ako kategória budúcich nákladov, vedomostná ekonomika), Peter Senge, Michael Porter (Strategická výhoda), Charles Handy (Občiansky podnik, otázka 7 princípov dôvery v podniku), ale hlavne Davida Schweickarta a jeho základného diela Ekonomická demokracia - po kapitalizme.

Pretože sám som pracoval v organizačnej podnikovej oblasti a ako ekonóm som prijal výzvu odpovedať na otázku, čo príde po kapitalizme, dúfam, že táto kniha môže slúžiť ako inšpirácia, čiastočne manuál ale i materiál k premýšľaniu, ako ďalej na Slovensku. 

Použil som vlastné ilistračné foto a diagramy popisujúce hlavne schému komunikácie o rozhodovaní podľa D.Schweickarta upravenú pre prax i diagram systému finančných tokov v zamestnaneckej samospráve a podniku v ekonomickej demokracii podľa Schweickarta a opäť mnou upravený.

V knihe sa nachádza kapitola o tom, čo to je štátny podnik a jeho objasnenie z hľadiska histórie i ekonomického významu, takisto čo to je spoločenská spotreba a ako ju možno uplatniť v systéme družstva - v zamestnaneckej samospráve a zároveň je tu i svetlý vlastný československý príklad - kapitola o legende - JZD Agrokombináte Slušovice, "kapitalistickom podniku za socializmu a socialistickom podniku za kapitalizmu", ktorý bol politicky po roku 1990 zlikvidovaný...

Príjemné čítanie.
Ing.Peter Zajac-Vanka  

1 komentár:

Unknown povedal(a)...

Velmi dobra kniha, prve prakticke dielo o ekonomickej demokracii svojho druhu na Slovensku. Doteraz sme tu mali len teoriu...