streda 25. mája 2016

Španielské Musicop, družstvo, v ktorom sa snúbi hudobná výchova a družstevné hodnoty

Na malej zelenej ploche, zastrčené medzi vysokými bytovými domami, sa rozpačito chichocú dve pubertiačky a začínajú potichu spievať do svojich mikrofónov. Okolo nich sa začína tvoriť dav, ktorý tlieska, keď im kameraman hovorí inštrukcie.

Táto narýchlo vytvorená kapela nahráva video pre svoju mestskú hudobnú školu, ktorá po dobu piatich rokov ponúkala lekcie pre bicie, klavír a kapelu zhruba 800 študentov v malom meste Mataró, 20 míľ od Barcelony.

Väčšina hudobných škôl takú poctu nedostane, ale Mataró je iná. V roku 2012 bola škola na pokraji uzavretia, ako obeť meniacich sa politických priorít a škrtov. Keď sa 40 tamojších učiteľov pripravovalo na skoré prepustenie z práce, študenti a ich rodiny vyrazili do ulíc a žiadali miestne úrady, aby ponechali školu otvorenú. Nakoniec sa dosiahol kompromis: Škola zostane otvorená, ale bude sprivatizovaná.



Keďže učitelia školy toho nemohli moc stratiť, rozhodli sa uchádzať o zmluvu. "Tak sme to spísali," povedala učiteľka klavíra Aradia Sánchez de la Blanca. "Motivácia bola tak vysoká a zlosť z toho, čím všetkým sme prešli, tak silná, že sme sa vydali touto cestou, bez toho aby sme moc premýšľali o ďalších krokoch.

Nadšenie z víťazstva v tendry sa rýchlo zmenilo v paniku. "Boli sme vo svojej podstate učitelia a menili sme sa na členov družstva," uviedla Sánchez de la Blanca. "Zrazu sme museli premýšľať o tom, ako sa zorganizujeme, ako budeme spravovať naše financie - to bola pre väčšinu z nás novota."

Väčšina členov nemala potuchy, čo to znamená byť v družstve, povedala učiteľka Montse Anguera Gisbert. "V prvom roku lietalo veľa sprostých slov," povedala so smiechom. Družstvo teraz funguje tretí rok, a aj cez všetky prekážky a hospodársku krízu v krajine sa rozrastá. Dnes družstvo poskytuje kurzy pre takmer 2000 študentov v siedmich obciach a prináša hudobné vzdelanie študentom od 36 mesiacov až po osemdesiatnikov.

Chrbticou ich rastúceho podniku sú mesačné valného zhromaždenia, kde sa prejednáva všetko od vedenia družstva až po možnosti expanzie. Aby Musicop splnil svoje záväzky, pribral ďalších asi 40 pracovníkov na čiastočný úväzok. Akonáhle bude pre týchto pracovníkov dosť práce na plný pracovný úväzok, majú nádej stať sa členmi družstva.

Mesto Mataró sa môže pochváliť bohatou históriou družstiev.  "Prvé družstvo tu bolo založené na sklonku 19. storočia, družstvá sú súčasťou miestnej kultúry v mnohých oblastiach", povedal Ignasi Gómez, predseda Musicop.

Španielsko je dnes domovom asi 18 000 družstiev. Medzinárodná tvár tohto hnutia patrí často Mondragonu, založenému miestnym kňazom v Baskicku v roku 1956 a ktoré sa zaradzuje k najväčšám zamestnaneckým družstvám na svete. Mondragonské družstevné korporácie dnes zamestnávajú takmer 75 000 ľudí doma aj v zahraničí a v roku 2013 dosiahli celkové tržby vo výške 11,6 miliárd €.

"Mondragon ponúka inšpiráciu, čo všetko je uskutočniteľné," uviedla Paloma Arroyo z Cocety, zo španielskej družstevné konfederácie, ktorá reprezentuje družstvá v Španielsku. Oznámila, že len v roku 2013 bolo v Španielsku svojimi zamestnancami transformovaných na družstvá 75 podnikov; v Európe bolo takto transformovaných spolu 150 spoločností.

V piatok popoludní učitelia Musicop v Mataró ponúkajú kurzy na štyroch miestach.

Členovia Musicopu kvôli nadšeniu svojích študentov pokračujú v činnosti, hoci na začiatku ich mzdy klesli o 30%. Potom sa začali zvyšovať a teraz sú o 12% nižšie ako predtým, oznámil Gomez. Platy, ktoré zarábame, sú úctyhodné, aj keď nie ideálne, dodal.

Dokonca aj napriek tomu niektorí členovia váhali s odpoveďou na otázku, či to stojí za to ... "Sme na tom dnes lepšie, pretože máme všetko pod kontrolou," vyhlásil Gomez.

Zdroj: http://www.workerscontrol.net/

Žiadne komentáre: