pondelok 15. augusta 2016

Družstvá fungujú aj v zdravotníctve

Družstvo HealthPartners sídliace na predmestí minnesotskej Minneapolis je jedným z najväčších družstiev v krajine. Jeho výkonná riaditeľka Mary Brainerdová vysvetľuje, že jednoducho povedané, družstevná zdravotná poisťovňa "je organizácia spravovaná jej členmi, neexistuje kvôli zisku a je orientovaná na riešenie problematiky zdravotnej starostlivosti svojich členov."

Družstvo je v podstate neziskový a svojimi členmi riadený systém pre realizáciu poistných plánov. Avšak HealthPartners dosiahli vyššiu úroveň tým, že poskytujú aj vlastnú lekársku starostlivosť. Keď sa s tým pred viac ako pol storočím začínalo, aj HealthPartners vznikli ako poisťovňa, a tiež dnes preberajú programy iných poisťovacích spoločností.
Družstevná poisťovňa HealthPartners teraz prevádzkuje sieť 70 zariadení v Minnesote a Wisconsine a poskytuje služby pre viac ako 1 milión členov.

Klinika, ktorú družstvo HealthPartners prevádzkuje v Inver Grove Heights vyzerá ako obvyklé zdravotnícke stredisko - má stomatologické oddelenie, vlastné krvné laboratórium a lekáreň. Inými slovami, pri zbežnom pohľade je ťažké, ak nie nemožné povedať, že je to družstvo.

Norman Nistler zo South St. Paul je členom družstva asi 25 rokov a dokonca ani on si neuvedomil, že ide o niečo jedinečného. "V televízii sa teraz veľa hovorí o družstvách, ale ja som si neuvedomil, že toto je družstvo," hovorí Nistler a dodáva, že napriek tomu so starostlivosťou, ktorú sa mu dostávalo, je spokojný.

Spoločnosť je kompletne vedená správnou radou riaditeľov, volených členov HealthPartners. Výkonná riaditeľka Braineredová to považuje za podstatné, pretože tým, že spoločnosť nezávisí na akcionároch, je schopná udržať nízke náklady. To znamená, že primárna oddanosť a zodpovednosť vedenia patrí členskej a zákazníckej základni, "dodáva Braineredová." Zabezpečenie dostupnej zdravotnej starostlivosti, je skutočne veľkou zásluhou družstva. To, že máme nízke administratívne náklady - pre členov družstva nemajú vysoké administratívne poplatky zmysel - umožňuje koncentrovať doláre na poskytovanie zdravotnej starostlivosti a nie na administratívu. 

HealthPartners tiež ušetrili milióny dolárov tým, že prešli na generické lieky. Braineredová hovorí, že sprievodnou známkou družstevného systému je zameranie sa na dlhodobé riešenie, ktoré HealthPartners umožnilo klásť väčší dôraz na preventívnu liečbu. Keďže moja rodina i ja sme členmi, sme silne orientovaní na kvalitu liečby tu poskytovanú. "Súčasťou nášho zamerania na dlhodobé riešenia je, že lekári HealthPartners podporujú svojich klientov, aby prestali fajčiť a to umožnilo znížiť spotrebu cigariet našich členov o dvojnásobok priemeru v štáte Minnesota."

Ale určite v tom musia byť nejaké háčiky, inak by to už dokázali všetci, že? Brainerdová mieni, že nie všetky štáty sú ešte vyzreté pre tento systém. "Prostredie družstvám príliš nepraje. Keby sme poskytovali ziskovú zdravotnú starostlivosť a verejne obchodovateľné akcie, to by sa to kšeftovalo, " mieni Brainerdová." A v tom to všetko väzí. "

Avšak súčasná debata o reforme zdravotníctva by to mohla zmeniť a pre družstvá znamená schodnejšiu budúcnosť.

ZDROJ: http://alternativazdola.cz/liferay/druzstevnictvi/-/asset_publisher/MCi07UpVWoKj/content/druzstva-funguji-i-ve-zdravotnictvi?redirect=http%3A%2F%2Falternativazdola.cz%2Fliferay%2Fdruzstevnictvi%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_MCi07UpVWoKj%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-1%26p_p_col_pos%3D1%26p_p_col_count%3D5

1 komentár:

Unknown povedal(a)...

dobrý deň
Ja som kelvine peters
Ja som na vaše služby pre všetky vaše pôžičky naliehavo potrebujú alebo začať projekt.
Sme tu pre vás.
S nami je bezpečnejšie!
E-Mail: sospepfinance@gmail.com