pondelok 18. apríla 2016

Vo Francúzsku môžu zamestnanci prevziať prevádzku krachujúcej firmy

Poslanci francúzskeho Národného zhromaždenia sa v roku 2014 zaoberali zákonom o sociálnom podnikaní. Ten okrem iného umožní vytvárať družstvá zamestnancov, ktorí by prevzali podniky v úpadku. Informoval o tom web Jiřího Paroubka Vasevec.cz s tým, že návrh zákona už v novembri 2013 úspešne prešiel francúzskym Senátom.

Podľa servera vo Francúzsku bude ďalej silnieť tlak na prijatie radikálnejšieho zákona, pretože štatistiky potvrdzujú pretrvávajúcu vysokú nezamestnanosť, hoci ukazovateľ HDP prestal klesať.

Mnohé z prvkov solidárnej ekonomiky sú už v krajine galského kohúta zavedené, ale ako celok nemajú právny, a hlavne zákonný rámec. Francúzska vláda si od podpory solidárneho hospodárstva sľubuje najmä zvýšenie zamestnanosti, podporu súdržnosti regiónov a zvýšenie ich ekonomickej sebestačnosti. Lenže - veľké podnikateľské skupiny už vyjadrili svoje znepokojenie nad novým zákonom.

Pracujúci budú poznať situáciu podniku

A aké sú hlavné body návrhu zákona? Investori budú môcť držať v sociálnom podniku aj viac ako 50% po dobu 7 rokov, ale väčšinové rozhodovacie právo musí trvale patriť jeho zamestnancom. Pracujúci podniku tiež zrejme dostanú právo prevziať zatvorené, ale životaschopné filiálky podnikov a prevádzkovať ich vo vlastnej réžii ako sociálny podnik. Bankroty predstavujú každým rokom okolo 100-200 tisíc pracovných síl a solidárna ekonomika môže pomôcť zastaviť tento typ bankrotov.

Uzákonilo sa taktiež, aby pracujúci poznali situáciu podniku, ktorý má viac ako 250 zamestnancov. Podnikateľ bude mať zákonnú povinnosť upozorniť zamestnancov 2 mesiace pred zatvorením podniku na jeho skutočnú situáciu. Predkupné právo pre zamestnancov sa do zákonnej podoby nedostalo. Každopádne zamestnanci budu podľa zákona musieť byť včas informovaní a pripraviť sa na prípadné odkúpenie svojej firmy.

Zdroj: http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/zahranici/pohled-jinam/Ve-Francii-budou-moci-zamestnanci-prevzit-provoz-krachujici-firmy-298302

Žiadne komentáre: